Водяний або чавунний колосник: що краще?

Водяний або чавунний колосник: що краще?

Цікавий факт, встановлений співробітниками інтернет-магазину ТТСК: при покупці клієнти далеко не часто запитують, з якого матеріалу виконані колосники в котлі. Вони вважають за краще розбиратися в цьому пізніше, коли починають з'ясовувати особливості роботи техніки.

Ця стаття - своєрідний лікнеп. У ній ми розповімо, який колосник краще працює при певних обставинах.

Що таке колосник?

Колосник - це частина конструкції котла, на якому відбувається спалювання палива. Тому найбільша температурна навантаження на устаткування лягає саме на колосники. Серед функцій колосникових грат: допуск повітря з зольной камери в топку, розмежування простору всередині котла.

Твердопаливні котли оснащуються наступними елементами:

·       Чавунний колосник. Найбільш поширені завдяки своїй бюджетности. Вони являють собою чавунну решітку, яка встановлена ​​на низ камери, де відбувається згорання палива. Основні плюси чавунних колосників - надійність і можливість проведення заміни.

·       Водяний колосник. Це безпосередня частина конструкції теплообмінника. У опалювальне монтуються горизонтальні труби на порівняно малій відстані для того, щоб зола могла прокидатися. Подібні котли мають підвищений ККД завдяки збільшеній теплообмінної площі.

Чавунні колосники

Найбільш поширені колосники для котлів - чавунні. Вони простіше у виготовленні, тому їх можна зустріти в більшій кількості моделей. Вони мають свої переваги й недоліки.

Чавун - це сплав вуглецю з залізом. Саме вуглець робить чавун твердим, проте значно зменшує пластичність, через що матеріал крихкий. Додатково в сплав можуть додавати:

Марганець і хром. Роблять матеріал стійкіше до температурних перепадів, роблячи його незамінним у виробництві котлів.

Кремній. Додає чавуну міцність і зносостійкість, завдяки чому його можна використовувати в складних конструкціях.

Сірка і фосфор. Знижують чутливість до температурних змін, значно збільшують стійкість до корозії.

Чавунні колосники мають наступні переваги:

·       висока тепловіддача і чималий ККД;

·       довговічність: якщо ви купите чавунний колосник, то він прослужить вам 30-40 років;

·       такий метал простий в обробці і експлуатації;

·       він стійкий до тривалого нагрівання.

Незважаючи на переваги, у чавуну є слабкі сторони. Серед них:

·       Крихкість металу. Навіть зовсім невеликий на вигляд механічний дефект може знищити дороге обладнання зовсім швидко.

·       Чавунні колосники дуже сприйнятливі до різких перепадів температур. Вони можуть просто тріснути, тому доводиться постійно відстежувати відмінність температур між контурами.

·       Велика вага. Вироби з чавуну важать багато, тому незручні в заміні.

Водяні колосники

Решітки, що встановлюються в котли, що працюють на твердому паливі і виготовлені за іншим принципом. Європейські виробники встановлюють в свою продукцію саме такі колосники. Вони мають наступні переваги.

·       Збільшений ККД. Чим вище цей параметр, тим більша кількість води можна нагріти. У подібних колосниках знаходиться близько 40% всієї рідини в котлі, тому нагрів здійснюється плавно і швидко, виключаються різкі перепади температур.

·       Кожна трубка, наповнена водою, приєднана ні до однієї стінки котла, а до двох. Це робить всю конструкцію міцніше.

Завдяки особливостям виробництва, дана конструкція виключає можливість корозії. Вся вода перманентно циркулює всередині конструкції. Крім того, колосники не страждають від перегріву, оскільки в них завжди знаходиться рідина. Тому відсутня розширення, що давить на бічні стінки котел зсередини.

Водонаповнені трубки круглі, тому на них не з'являється конденсат. При цьому отвори для скидання золи зменшаться, режим горіння відбувається природно.

Підсумок

Для того, щоб котел виробляв тільки тепло, але не проблеми, потрібно звернути увагу на тип і розміри колосників. Якщо ви не хочете завантажувати себе зайвими клопотами, то вибирайте литі чавунні решітки. Якщо вам потрібен збільшений ККД, то варто вибрати саме водонаповнені решітки.

Купити колосники і котли ви можете в інтернет-магазині опалювальної техніки ТТСК. Ми створили великий асортимент продукції, тому ви обов'язково визначитеся з відповідною конструкцією.

Пряма співпраця з виробниками дозволяє нам гарантувати високу якість і проводити гнучку цінову політику. Ми приємно дивуємо акціями та знижками. Замовляйте необхідну продукцію за вказаними на сайті контактам.

 13/02/2019
 (4977 переглядів)