Як вибрати пелети для пелетного котла

Види пелет (паливних гранул). Які ефективніше спалювати в пелетному котлі.

Пелети – екологічне, енергоефективне та економічне паливо, яке широко застосовується у твердопаливних котлах, що використовуються в системах опалення приватних будинків, промислових підприємств, складів та інших приміщень. Щоб вибрати максимально ефективні пелети, слід детальніше ознайомитися з їх видами, якісними характеристиками та перевагами використання такого виду твердого палива.

Види пелет

Сучасні виробники пропонують такі основні види цього твердого палива:

Пелети з деревини. Для їх виробництва використовуються стружки, тирсу, борошно та інші обрізки хвойних та листяних порід. Популярність деревних пелет обумовлена:

  • мобільністю – невелика вага та компактність дозволяє дуже просто транспортувати гранули;
  • нейтральністю – деревні пелети хімічно не взаємодіють з навколишнім середовищем;
  • зручністю зберігання – паливо не володіє різким запахом та добре зберігається без особливих умов;
  • економністю – вартість гранул досить невисока в порівнянні з іншими видами палива.

Торф'яні гранули. Для виробництва використовується чистий торф, в якому не містяться токсичні речовини. Останнім часом цей вид палива стає все більш популярним за рахунок підвищеної енергоефективності, низької зольності та оптимальних показників вологості.

Паливні гранули з вугілля. Універсальність такого палива дозволяє використовувати його в печах та котлах на пелетах з будь-якими робочими характеристиками. Для виробництва гранул застосовується спіральне пресування. В основному, вугільними пелетами опалюються котеджі, сауни, лазні та допоміжні приміщення.

Рослинні пелети. Для їх виробництва використовується солома, соняшникове лушпиння, кукурудзяні стебла, гречані відходи. Паливо характеризується високим відсотком зольності, тому їм опалюються виключно різні промислові об'єкти.

У побутових котлах не слід використовувати:

  • пелети, в яких міститься клей – таке паливо буде виділяти токсичні речовини при згорянні;
  • гранули з домішкою піску та грунту – котел досить швидко засмітиться і може вийти з ладу;
  • тверде паливо без сертифікатів, що підтверджують його якість та безпеку.

Переваги використання пелет

Пелети мають ряд значних переваг перед іншими видами твердого палива, а саме:

  • підвищений коефіцієнт корисної дії опалювального обладнання, що працює на пелетах;
  • високі параметри теплотворення;
  • просте зберігання та транспортування;
  • знижена зольність;
  • ступінь ефективності згоряння – близько 99%;
  • просте завантаження пелет у твердопаливний котел;
  • стійкість до самостійного загоряння;
  • високий ступінь екологічності;
  • пелети з вугілля та торфу не схильні до гниття і розбухання;
  • ідеальне співвідношення енергоефективності та вартості;
  • висока насипна щільність, що дає можливість оптимізувати транспортування;
  • підвищений термін експлуатації пелетних котлів.

Вибір пелет за якісними характеристиками

Вибираючи паливні гранули для використання в пелетному котлі, слід приділити особливу увагу таким характеристикам:

  • Розмір. Пелети певного розміру підбираються з урахуванням експлуатаційних параметрів опалювального обладнання та рекомендацій виробника. Якщо не звернути увагу на правила використання котла, він може досить швидко вийти з ладу. Виробники випускають гранули діаметром до 10 міліметрів, довжиною до 5 сантиметрів.
  • Консистенція. Високий ступінь щільності та твердості говорить про хорошу якість палива. Перед покупкою пелет, варто спробувати розламати гранулу – якщо вона кришитися, то можуть виникнути проблеми при транспортуванні, пересипанні і зберіганні палива.
  • Абразивність. Перевіряється за допомогою за допомогою спеціального приладу – лінготестера. У процесі перевірки на гранулу тисне вага близько 100 кілограм протягом однієї хвилини. Так утворюються дрібні частинки, кількість яких не повинна перевищувати 1% від загальної маси гранули.
  • Запах. Пелети, які зберігаються в нормальних умовах не мають запаху або пахнуть деревиною. Висока вологість в сховище призводить до появи вогкості та затхлого запаху.
  • Зольність. При спалюванні гранул у котлі на пелетах залишається певна кількість золи. Співвідношення її маси з масою згорілих пелет показує зольність даного виду твердого палива. У якісних паливних гранулах цей показник може не перевищувати 0.5%. Підвищена зольність виникає при використанні сировині поганої якості та пелетах, які були виготовлені з порушенням технологічних стандартів. Для обігріву свого будинку або іншого приміщення варто використовувати паливо з максимально низьким показником зольності.

Крім вищезгаданих характеристик, перед покупкою пелет необхідно з'ясувати показник теплотворення – в хорошому паливі він перевищує 4000 ккал / кг та параметри вологості – вона не повинна бути більше 14%. Крім того, слід вивчити сертифікат: паливо має відповідати прийнятим міжнародним стандартам якості та безпеки. Весь комплекс цих характеристик і параметрів безпосередньо впливає на ККД, ступінь продуктивності та ефективність пелетних котлів.

 19/02/2021
 (659 переглядів)